- Woensdag nabeurs kwam Tesla met de kwartaalcijfers naar buiten, de maker van elektrische auto’s verwacht aanhoudende problemen in de toeleveringsketen dit jaar.
- De resultaten van Tesla zijn wel zo sterk dat topman Elon Musk een bonus met een waarde van meer dan 20 miljard dollar tegemoet kan zien.
- Op het Damrak meldde AkzoNobel donderdag dat het verfconcern de prijzen verhoogt
- Lees ook: Netflix verliest verliest ruim een derde van z’n beurswaarde – ruim $50 miljard – na daling van het aantal abonnees
Het bedrijfscijferseizoen is in volle gang zowel in de Verenigde Staten als in Europa, Beleggers letten extra scherp op wat beursgenoteerde ondernemingen verwachten voor de komende maanden, gelet op de grote macro-economische onzekerheden.
Woensdag nabeurs kwam de fabrikant van elektrische auto’s Tesla met de resultaten over het eerste kwartaal van dit jaar naar buiten. Donderdagochtend was het op het Damrak de beurs aan verfconcern AkzoNobel.
Het aandeel AkzoNobel won kort na de opening van de Amsterdamse beurs op donderdag ruim 3 procent.
Tesla verwacht aanhoudend problemen in toelveringsketen, miljardenbonus voor Elon Musk
Mede-oprichter en CEO Elon Musk van Tesla kan dankzij de goede resultaten van het door hem geleide autobedrijf 23 miljard dollar (21,2 miljard euro) rijker worden.
De fabrikant van elektrische auto's boekte in het voorbije kwartaal een omzet en winst die hoger waren dan analisten in doorsnee hadden verwacht. Samen met de goede resultaten in de voorgaande twee kwartalen heeft Tesla mijlpalen behaald die Musk recht geven op een fikse beloning in aandelenopties.
Dankzij de kwartaalomzet van bijna 19 miljard dollar en aangepaste winst voor afschrijvingen en belastingen van ruim 5 miljard dollar heeft Musk nu zicht op drie tranches aan opties op in totaal ruim 25 miljoen Tesla-aandelen.
Die opties geven hem het recht om de stukken tegen een flinke korting te kopen. Waar de aandelen woensdag een slotprijs van 977,20 dollar per stuk hadden, kan 's werelds rijkste persoon ter wereld de aandelen voor 70,01 dollar per stuk kopen. Dat levert een fikse papieren winst op. Directieleden van Tesla moeten nog definitief goedkeuring geven voor de nieuwe bonussen, die in 2018 zijn afgesproken.
Volgens een door persbureau Bloomberg bijgehouden lijst heeft Elon Musk momenteel een vermogen van 249,9 miljard dollar. Een week geleden kondigde hij aan socialmediaplatform Twitter te willen kopen voor 43 miljard dollar.
Tesla verwacht heel 2022 te maken te zullen hebben met problemen in de toeleveringsketen. Het autoconcern kwam met die verwachting bij de publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal van dit jaar. Ondanks de problemen zal 2022 andermaal een recordjaar worden, zo is de verwachting.
De onderneming benadrukte bij de cijferpresentatie dat de fabrieken al een aantal kwartalen onder hun capaciteit draaien. Dat is op dit moment de grootste beperkende factor voor het bedrijf, zo valt te lezen. Ondanks die uitdagingen lijkt Tesla anders dan sectorgenoten beter in staat de problemen het hoofd te bieden.
Tesla had eerder al gemeld dat er de voorbije maanden een recordaantal van ruim 310.000 auto's waren afgeleverd. Door verstoringen in de logistiek was het wel een "uitzonderlijk lastig" kwartaal.
Tesla sloot de meetperiode af met een omzet van 18,7 miljard dollar. Dat was een jaar eerder dik 10 miljard dollar. De omzetten werden vooruitgeholpen door de hogere productie in fabrieken in Shanghai en Berlijn. In Duitsland rolden de eerste auto's in maart van de band. In China zorgen lockdowns wel voor verstoringen. Inmiddels is de Chinese fabriek weer deels opgestart.
De winst bedroeg 3,3 miljard dollar tegen 438 miljoen dollar die na het eerste kwartaal van 2021 resteerde. Zowel de omzet als de winst viel hoger uit dan waar kenners op hadden gerekend.
Net als andere autofabrikanten heeft Tesla last van leveringsproblemen. Vooral chips zijn schaars. Daarnaast wordt het ook steeds moeilijker om aan metalen voor accu's te komen, zoals lithium. Tesla-topman Elon Musk zei op Twitter eerder al erover te denken om eigen mijnen te beginnen om zo de toevoer van materialen veilig te stellen.
AkzoNobel verhoogt verkoopprijzen verf
Verfproducent AkzoNobel heeft in het eerste kwartaal de verkoopprijzen flink verhoogd om zo de sterk gestegen grondstof- en transportkosten te compenseren. De hoeveelheid verkochte verf lag juist lager dan een jaar eerder. In coronatijd deden mensen vaker schilderklusjes in en om het huis met AkzoNobel-merken als Flexa, Dulux en Sikkens.
Volgens het bedrijf werden de prijzen met 17 procent verhoogd ten opzichte van vorig jaar. Daardoor kon de omzet met 12 procent worden opgekrikt naar 2,5 miljard euro. Het verkoopvolume daalde met 7 procent. AkzoNobel had ook last van de strikte lockdowns tegen het rondwarende coronavirus in China, waarbij mensen het huis niet mogen verlaten.
Het concern zegt dat de kosten voor grondstoffen en transport met 334 miljoen euro zijn gestegen vergeleken met vorig jaar. AkzoNobel spreekt van een "ongekende kosteninflatie" voor de verfindustrie. De afgelopen tijd is bijvoorbeeld olie fiks duurder geworden door de oorlog in Oekraïne.
AkzoNobel laat verder weten dat het merendeel van de coatingsactiviteiten in Rusland inmiddels is stilgelegd vanwege de sancties tegen het land. Het bedrijf verwacht dat meer Russische activiteiten de komende maanden stil kunnen vallen, vooral vanwege de problemen met de aanvoer van grondstoffen.
De onderneming had eerder al haar activiteiten in Oekraïne opgeschort vanwege de Russische invasie. Oekraïne en Rusland waren voor het uitbreken van de oorlog goed voor circa 2 procent van de omzet van AkzoNobel. Het bedrijf heeft ongeveer 650 werknemers in de twee landen.
AkzoNobel denkt dat de hoge kosteninflatie in de tweede helft van dit jaar geleidelijk zal gaan afzwakken. Het bedrijf blijft doorgaan met prijsverhogingen om de duurdere kosten te compenseren.